Това прогнозират анализатори

Лихвите по кредитите могат да се увеличат двойно до края на следващата година. Това прогнозират анализатори на пазара след поскъпване на заемите за потребителите в Европа и САЩ. Така, от средни нива от 2.5%, лихвите могат да достигнат 4-5 на сто през 2023 г.

Пореден знак за поскъпване на кредитите дойде преди дни, след като БНБ обяви рязко повишение на основната лихва в страната. Идва ли краят на евтините заеми и с колко ще се повишат вноските по ипотеките от следващата година? Прогнозите на бранша събра Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

През следващите седмици за Любослава Христова предстои теглене на ипотечен заем.Тя внимателно преглежда условията на банките.

„Не само у нас, навсякъде се променят лихвите. Човек трябва да бъде подготвен”, споделя жената.  

Затова отсега пресмята - с колко ще скочи вноската й, ако лихвите тръгнат нагоре, и поносима ли ще е разликата за семейния й бюджет.

„Целта на банките е да се овладее високата инфлация, което неминуемо ще се отрази и на цената на кредитите за потребителите в България. Спорно е колко бързо и колко рязко ще се случи това, но клиентите трябва да са наясно, че това нещо предстои”, каза кредитният експерт Борис Димитров.

Колко бързо и колко рязко - ще зависи от това кой индекс използва избраната от нас банка при определяне на нивата на лихвите по кредитите, които отпуска. Първи ефектът от по-скъпите кредити ще усетят клиентите на банките, при които лихвите зависят от индексите: EURIBOR и основната лихва в страната. Въпреки че тези заеми са малко на брой: при тях вноската може да се повиши още от 1 януари, тъй като тези два показателя вече вървят нагоре.

С колко ще се повиши месечната вноска, която потребителите ще плащат при различните варианти вижте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.