Репортерът на “Дойче веле” Ник Конъли се срещна с Даниил и Виктория

Град Херсон в Южна Украйна може и да е свободен, но жителите му далеч не са извън опасност. Руските сили продължават да обстрелват града ежедневно от другата страна на река Днепър. Украинците там се борят с травмата от ужасяващите си преживявания по време на 8-месечната окупация. 

Репортерът на “Дойче веле” Ник Конъли се срещна с Даниил и Виктория, които са преживели седмици на изтезания.

На опашка за храна, скупчени около малкото работещи интернет рутери, борейки се, въпреки че обстрелът навсякъде около тях продължава - така изглежда ежедневието на хората в Херсон. Правителството в Киев призовава хората да се евакуират - към места с ток и вода и далеч от руския обстрел.  

Даниил и Виктория остават в Херсон през осемте дълги месеца на руска окупация. Нямат намерение да се местят и сега. Изглеждат като стари приятели, но всъщност се познават от септември. В килия в този блок, където и двамата са затворници. 

“Влязоха с взлом в апартамента ни. Баба ми започна да вика, отведоха я в банята. Сложиха ми торба на главата и започнаха да ме бият и да викат: Кой е твоят президент? Кой е твоят президент? Идваш с нас, ще е много забавно”, разказва Даниил. 

Той е част от проукраинска група в Телеграм и това е достатъчно за окупаторите на Херсон да го набележат. Виктория пък доброволства - носи храна на нуждаещи се хора, а групата, с която го прави е заподозряна във връзки с контролираните от Украйна територии. Когато руснаците нахлуват в дома ѝ, намират украински знамена, военни сувенири и картички.  

“Предполагам, че това значи, че си враг, нали?”, каза разпитващият. Съгласих се с него. Какво правят хората с враговете си, пита той. Убиват ги, отговорих. Права си, но първо ги измъчват, каза той. Не мислех, че ще оцелея. Дадох на останалите в затвора адреса си, за да може да кажат на майка ми, ако излязат”, разказва Виктория.

Виктория и Даниил нямат идея къде ги държат. Осъзнават, че са прекарали седмици наред в самия център на Херсон, чак когато виждат в интернет снимки на “тяхната” килия. Екипът на “Дойче Веле” опитва да влезе там, но полицията не позволява - може да има руски мини.  

Даниил и Виктория виждат само килията си. Щом са изведени навън, очите им са закрити - похитителите им държат да останат анонимни. Но колкото и малко да виждат, те чуват повече отколкото им се иска.  

След седмици без новини, затворниците били изкарани от града, а окупаторите им казали, че е време да си кажат молитвата. 

 “Накараха всички да си запишат кратко видео, в което казват името, датата си на раждане и че са живи и са добре. За момент много се стреснах  - за какво им е това? За алиби?”,спомня си Виктория. 

Казали им да затворят очи и да броят до сто. Но вместо изстрели, чули как похитителите им си тръгват без тях. Шансът окупаторите да бъдат изправени пред съд е минимален - всичките доказателства са изгорени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.