Предложението бе прието единодушно от депутатите

Единодушно депутатите подкрепиха предложението на БСП минималната работна заплата през 2023 г. да бъде 850 лв. То е прието на първо четене и трябва да мине през още едно гласуване в парламента, за да стане факт. Освен това депутатите решиха окончателно да увеличат и акциза на цигарите.

БСП обясниха, че внасят предложението за по-висока минимална работна заплата заради липса на Бюджет 2023 и индексация в размера ѝ. 

„Призовавам ви да подкрепим минимална работна заплата от 850 лв. за 2023 г. Обръщам се към българския бизнес е работодатели, които са против. Ние ви помогнахме да оцелеете в кризата и сега ви помагаме да работите”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Най-накрая стигнахме до важните теми за българското обществото. В този момент е важно да увеличим минималната работна заплата, защото заради инфлацията много хора са близо до бедността”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

„Трябва да имаме предвид дали увеличението с такава голяма стъпка няма да доведе и до увеличаване на сивата икономика. Много хора ще започнат да работят на 4 часа трудов договор”, смята Деница Сачева от ГЕРБ.

Това беше един от редките случаи, в които всички партии подкрепиха законопроект. Въпреки това ГЕРБ и „Български възход” се притесниха, че нов ръст на минималната заплата може да увеличи сивия сектор.

„Ако внезапно се увеличи със 150 лева минималната работна заплата, без това да е било договорено между социалните партньори, синдикати и работодатели, това ще доведе и до увеличаване на броя на хората, които ще започнат да работят на 4-часов трудов договор”, посочи Деница Сачева, ГЕРБ.

 „По-високата минимална работна заплата означава повече държавни разходи, повече безработни, повече скрити доходи”, категорична е Лилия Недева, „Български възход”.

От бизнеса не харесаха решението на парламента. С аргумент, че механизмът за изчисление не е валиден за цялата страна.

„Подобни за нас популистични действия са изключително вредни. А в 27 от 28-те области в България средната заплата е под 1600 лв. Единствено в София средната работна заплата доближава 2400 лв.”, подчерта Добри Митрев, председател на БСК.

 

 

Освен минималната заплата, депутатите увеличиха и акциза на цигарите. Промените предвиждат тютюневите изделия да поскъпнат с около 80 ст. за кутия в рамките на следващите 4 години. Първото увеличение на цените на цигарите ще бъде от 1 март 2023 г. Тогава цените ще нараснат с около 20 ст. на кутия заради повишението на акциза.

 „В България освен, че имаме най-евтините цигари в Европейския съюз и най-ниския акциз, имаме и най-високо ниво на тютюнопушене, именно поради високата достъпност”, заяви Александър Симидчиев, „Демократична България”.

„Що не обложим една вафла една четвърт от цената ѝ да е себестойност, а три четвърти да е акциз? Нали сме много загрижени за общественото здраве?”, попита Любен Дилов – син, ГЕРБ.

Огнян е пушач от години. Ядосан е, че отново вдигат цигарите, но не планира да ги откаже. „Скъпи са”, категоричен е Огнян. На въпрос ще може ли да ги спре той подчерта: „Мога, но не зависи от цената”.

От 1 март 23-та скача и акцизът на нагреваемите цигари, както и на електронните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.