Цените на някои стоки са с 50% нагоре

Всяко влизане в магазина вече ни изненадва с нови, по-високи цени на храните, които традиционно слагаме в потребителската кошница. Две седмици преди Коледа цените на борсите и тържищата отбелязват непрекъснат ръст.

Някои от основните продукти – яйца, захар, сирене, оранжерийни домати, са поскъпнали на едро с над 50% за последната година. До щанда тези проценти стават още по-големи. 

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Колко ще плащаме за основни храни по празниците?

Според управителя на стоково тържище “Първенец" Илия Гатев цените са средно с 10-20 стотинки по-високи. "Оттук нататък няма да има драстично повишение, за да се реализират количествата, предвид намаленото потребление. Доматите и краставиците са основно от Гърция и Турция. Цените започват от 2,50 - 3 лева и вървят нагоре за първо качество стока. Цитрусите са малко по-скъпи, но преди Коледа не очаквам техните цени да се вдигнат. Портокалите се продават за около 2,30 лв. на килограм, мандарините - до 2,80, грейпфрутите - 2,50, а бананите - 3 лева", заяви той. 

По думите му салатите, картофите, празът и зелето са български. "Салатите са по-евтини от миналата година. Вносна стока има и от Македония - зеле и ябълки. Картофите винаги поскъпват през декември и януари, търговците пазят количества за по-добри цени", обясни Гатев.

Повече вижте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.