ДПС се срещна с кандидата за министър-председател на ГЕРБ - проф. Николай Габровски

ДПС се срещна с кандидата за министър-председател с мандата на ГЕРБ - проф. Николай Габровски.

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", каза проф. Габровски. "Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", добави проф. Габровски.

От своя страна председателят на ДПС - Мустафа Карадайъ, го поздрави за “отговорността, която поемате, в тази критична за страната ситуация”.

“Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. Това не е чужда тема за ДПС. Ние призоваваме за това от 2016 г. Нормалността за нас минава задължително през диалог. Естествено и нормално е в такива ситуации да се виждаме и да си говорим”, каза Карадайъ. 

“Освен нормалността е нужно и друго. В страната има много проблеми и за да има един кабинет трябва да има и яснота. Структурата ни на държавно управление е много бюрократична”, каза още лидерът на Движението за права и свободи и заяви, че очаква от Габровски програма за кабинет, която кандидатът за премиер обеща да предостави.

“По отношение на персонален състав искам да ви кажа, че това ще бъдат доказани хора, не значи, че тези хора не са се занимавали с политика, по-скоро означава, че те имат авторитет сред граждани. За нас са важни въпросите как да се реализират мерките по ПВУ, влизането ни в Шенген, в Еврозоната, за които трябва работещ парламент. Друга важна тема е корупцията, за който проблем трябва да се работи, както и енергийната независимост”, представи своите приоритети Габровски. 

“Промените в Конституцията и правомощията на главния прокуро се изпозлват от много хора като политическа дъвка. Малко са партиите, които правят нещо в  публичното пространство. Ние разписахме проект за промени в Конституцията. Видяхме онези, които ползват темата като политическа дъвка какво направиха - нищо”, каза Карадайъ.

"Относно Еврозоната и Шенген ние трябва да си зададем въпроса къде е сгрешила България, защото до 2010г. всички политици са свършили изключителна полезна работа, за да може през 2011г. да се случат решенията на ЕК и институциите на ЕС, тогава кои са пропуските от тогава до сега- отговорът е липсата на диалог, дипломация, нормалност в политиката. С честата смяна на правителства и отказът за диалог стигаме до този момент на отказ за присъединяване сега”, подчерта още Карадайъ. “По ПВУ има едни 60 млрд., които стоят за България, но не е ясно дали ще ги вземем, защото не сме си написали домашното. Ние трябва да положим максимум усилия по какъв начин българските политически партии, властта в България и българската дипломация ще си свърши работата, за да докараме европейските средства до българските граждани. На последната ни предизборна кампания ние казахме, че ни очаква тежка зима, затова трябва да пресечем инфлацията, до възможната степен, което ще стане със запазване на работните места и справянето с безработицата. До декември тази година трябваше да са договорени оперативните програми за лятото на 2023г и да бъдат разписани вече мерките по ПВУ. Всички тези приоритети изложени от вас, ние работим по тях от години”, заяви още Карадайъ. “За енергийната и продоволствената сигурност ние също ще работим усилено”, коментира още той.

“Ако се въртим в спиралата от избори, то няма как да вземем тези 60 млрд., нито да влезем в Шенген, защото проблемът там е липсата на доверие. Няма как ако няма диалог и конструктивност, ако няма работещ парламент и правителство това доверие да се изгради”, отвърна на своя страна проф. Габровски.

“Продължаваме Промяната” и “Възраждане” също бяха поканени на срещи днес, но отказаха да присъстват. Мотивът на ПП - няма да подкрепят първия мандат. Но вече имат съмнения за друго.

“Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото риска някой да не се появи и да падне кворума - би било скрита подкрепа. Ние от ПП казваме с уважение към г-н Габровски, че ще работим с него по 16-те политики, но ясно казваме няма да подкрепим. И ясно казваме - всички наши депутати ще бъдат там и ще гласуват “против”, каза съпредседателят на партията Кирил Петков. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.