Институциите направиха проверка

Сигнал до NOVA за некачествена храна и грубо отношение в дом за незрящи в София. След проверка институциите обещаха, че ревизия в менюто ще има.

Мъжът, който подаде сигнала, иска да скрием самоличността му. Твърди, че преди да говори с екипа на NOVA е получил заплахи да не говори.

„Страхът е голямо нещо. Ти живееш в институцията, ти не живееш в собствено жилище, по някакъв начин се чувстваш зависим от тези хора”, разказва мъжът.

Твърди, че заплахите дошли от директорката на дома за хора със сетивни увреждания Йорданка Темелкова.

„Заплашва, че ще ме вкара принудително в психиатрия или ще пише до Столична община да ме изгонят”, казва мъжът.

Поводът - няколко от настанените в дома се оплакали, че храната е некачествена и подали сигнал до Общината.

„Храната е под всякаква критика. Това са незрящи хора предимно и те не виждат тази храна. Не е вкусно. Почти се изхвърля храната. Всеки си купува нещо”, казва мъжът.

„Възможно е понякога да не е достатъчно вкусна, но това е рядко”, отговори Йорданка Темелкова, дом за пълнолетни лица със сетивни увреждания.

Спешна проверка на Столична община е установи проблеми.

„Обърнахме внимание към директора на социалната услуга да бъдат по активни и да активизират повече хора да участват при разработването на менюто, то да бъде малко по-разнообразно”, каза Минка Йовчева, дирекция „Социални услуги за деца и възрастни”.

Извън храната - част от настанените твърдят, че за тях не се полагат достатъчно грижи, не ги разхождат достатъчно.

От дома уверяват, че кабинетът на рехабилитатора е отворен.

След излъчването на репортажа от Дома за пълнолетни лица със сетивни нарушения заявиха, че за обитателите им се полагат отлични грижи. Храната се доставяла по сключен договор със Столичната община и до момента не е имало други оплаквания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.