Събитието беше отбелязано с концерт

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ чества 144 години от създаването си с концерт на живо на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”, предаде БГНЕС. Столичани се насладиха на хитовите песни на групата, пеейки и танцувайки.

Едновременно с това те почетоха и годишнината на националната ни библиотека. Тя е създадена през 1878 г. по предложение на софийския учител и секретар на Градския съвет Михаил Буботинов, който предлага да се учреди “публична библиотека, нужна за развитието на София в културно и образователно отношение”. Сградата на най-голямата библиотека у нас е открита официално през 1953 г., като това е първата сграда в страната, замислена и проектирана специално за нуждите на библиотеката. Фасадата е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук, а площта, на която се разпростира библиотеката, е 14 500 кв.м. като за хранилището на 8 етажа са отделени 4700 кв.м.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.