Проф. Габровски ще отиде при президента с имена на министри

Последните новини показват, че в понеделник проф. Николай Габровски ще отиде при президента с папка с имена на министри. Вероятността обаче той да стане премиер изглежда все по-малка, поне с първия мандат. Ако това се случи, той ще е първият лекар, който е стигнал до поста министър-председател. Във властовата стълбица най-високата позиция, заемана от медици до момента, е била здравен министър и вицепремиер.  

В демократичната ни история след 1990 г. насам се оказва, че поста на премиера най-често е бил заеман от икономисти. С такова образование са били общо деветима. Първият икономист в този период е Любен Беров. Първата и единствена до момента жена премиер Ренета Инджова също е с икономическо образование. В този списък попадат Жан Виденов и Стефан Софиянски.

На поста министър-председател сме имали и цар – Симеон Сакскобургготски. Бойко Борисов е с диплома от Академията на МВР, специалност „Противопожарна техника и безопасност”. Начело на кабинета сме имали и военен – Стефан Янев.

Има ли един лекар по-специални умения за управлението на държавата - вижте в обзора на Нели Тодорова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.