Номинираният за премиер върна изпълнен първия мандат

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски върна изпълнен първия проучвателен мандат. Пред президента Румен Радев номираният за министър-председател представи и състава и структурата на проектокабинета.

Ето и пълния списък на кандидат-министрите:

Николай Стефанов Габровски – министър-председател

Малина Валентинова Крумова – заместник  министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз

Миглена Янакиева Тачева – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието

Меглена Иванова Плугчиева-Александрова – заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите

Маринела Пиринова Петрова – министър на финансите

Благородна Христева Макева-Найденова – министър на вътрешните работи

Атанас Димитров Запрянов – министър на отбраната

Драгомир Валериев Заков – министър на външните работи

Мартин Иванов Дановски – министър на икономиката и индустрията

Добромир Проданов Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството

Прошко Начев Прошков – министър на транспорта и съобщенията

Събина Тодорова Събева – министър на труда и социалната политика

Благомир Николаев Здравков – министър на здравеопазването

Славчо Томов Томов – министър на образованието и науката

Ириней Борисов Константинов – министър на културата

Васил Георгиев Грудев – министър на земеделието, храните и горите

Милена Иванова Стойчева – министър на иновациите и растежа

Красимир Йорданов Симонски – министър на електронното управление

Николай Ангелов Павлов – министър на енергетиката

Мартин Георгиев Захариев – министър на туризма

Борил Пламенов Кръстев – министър на младежта и спорта

“Моя основна цел ще бъде да се деескалира напрежението. Да се влезе в един по-нормален тон на разговори между политическите сили. Но преди всичко - да тръгнем заедно по основни цели, които сме си поставили за преодоляване на кризата. Да се избегне конфронтацията по тези теми, за да може да изведем България от кризата, в която се намираме. Убеден съм, че съставът на МС, който предлагам, е способен да направи това нещо, защото всички имена тук са много добре познати в професионалните среди на всеки един от тези специалисти. Работили са на високи, отговорни постове. Т.е. биха могли много бързо да заработят ефективно, за да може, без да губим време, да се заловим с основните кризи - бюджет, инфлация, Плана за въстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната. Убеден съм, че тези специалисти ще могат да направят това в изключително кратки срокове”, каза проф. Габровски.

Като основни приоритети на правителството той посочва:

- съставяне на редовно правителство с цел бързо преодоляване на разделението в обществото, възстановяване на диалога между партиите и институциите, прекратяване на политическата криза;

- провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията;

- въвеждане на бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж, включително постигане на фискална устойчивост;

- ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана;

- провеждане на ключови реформи, включително чрез Плана за възстановяване и устойчивост;

- полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство;

- мобилизиране и подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година;

- постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка;

- реализиране на целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са образованието, здравеопазването, социалната защита.

От своя страна президентът Румен Радев поздрави кандидат-премиера за това, че в срок е изпълнил задачата да представи състав на Министерски съвет.

“Сега предстои не по-леката задача да търсите подкрепа в НС. Още днес ще издам указ, с който да предложа на НС да гласува вашата кандидатура. Желая ви успех!”, отговори президентът Румен Радев.

Очаква се проектокабинетът да бъде гласуван в пленарната зала още тази седмица. Категорично против се обявиха от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”. ДПС съобщиха, че ще вземат решение във вторник на заседание на Централното оперативно бюро. "Български възход" също досега не са дали категоричен отговор.

Ако съдим по обявените нагласи до този момент, ГЕРБ-СДС не събира нужното мнозинство. При неуспех вторият мандат отива при ПП. Ако се стигне до трети, партията, която ще получи папката, е по избор на президента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.