Все повече хора в Йоханесбург поставят слънчеви панели на жилищата си

В съвременния свят нищо не работи без електричество. Ако токът спре – нямаме телефони, интернет, хладилник, отопление, банкомат, но преди всичко – внезапно се стъмва.

Според проучване 350 млн. души по света са били засегнати от големи прекъсвания на електрозахранването миналата година. Причините са различни – лошата поддръжка на електроцентралите, липса на модернизация или просто твърде малко централи за нарастващото търсене. Изменението на климата също играе роля. Екстремните метеорологични условия все по-често разрушават електропроводи и стълбове.

В Южна Африка прекъсването на електрозахранването е често явление – години наред държавният енергиен доставчик не може да достави достатъчно електроенергия.

Нокутула произвежда кифлички. Бизнесът ѝ се развива добре, така че да изхранва нея и дъщеря ѝ. Южноафриканката обаче казва, че печенето става почти невъзможно в последно време, след като в квартала ѝ прекъсванията на тока са почти ежедневие.

Недостигът на чиста вода – екологичен проблем и мащабен бизнес (ВИДЕО)

Проблемът с електрозахранването засяга различни слоеве на населението в Южна Африка. Джанис е предприемач, който управлява къща за гости в едно от богатите предградия на Йоханесбург. Казва, че организира живота си около прекъсванията. „Имаме приложение, което ни показва за всяко предградие дали планират да изключат електричеството”, споделя жената.

Тази страна на Южна Африка е малко позната за обществеността. Интересно е, че държавата разполага с всички суровини за производството на енергия – основно местни въглища, които са екологично съмнителни, но пък достатъчно количество. Страната има и много централи, но след дългогодишно лошо управление и корупция, те все по-често аварират. Тези, които могат да си го позволят, стават енергийно независими от държавата. Все повече хора в Йоханесбург поставят слънчеви панели на жилищата си – идеално решение за страна, където слънцето грее по 9 часа дори в зимните дни. По-голямата част от населението не може да си позволи 15 хил. евро за такъв вид система – такъв избор имат само средната класа.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.