Властите в САЩ се опасяват от задушаване на конкуренцията в цял сектор от икономиката

Администрацията на американския президент Джо Байдън подаде жалба, с която опитва да блокира сделката по придобиването на производителя на компютърната игра „Call of Duty” от Microsoft. Според властите офертата на стойност от 69 млрд. долара може да лиши други фирми от достъп до пазара на популярни игри и да задуши конкуренцията в сектора.

От компанията на Бил Гейтс заявиха още през януари, че искат да закупят Activision - идея, която щеше да превърне сделката в най-голямата в историята на игралната индустрия.

Пентагонът дава милиарди долари на технологични гиганти

В своята жалба Федералната търговска комисия, която прилага антитръстовото законодателство, твърди, че Microsoft и преди е купувала ценно съдържание за компютърни игри и винаги го е използвала за потискане на конкуренцията.

Очаквано - цената на акциите на Microsoft и на Activision падна след новината за жалбата. Игралната компания загуби почти 3% от стойността си, докато Microsoft загуби просто част от своя дневен ръст.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.