Местните експерти се надяват на силна 2023 г.

Брутният вътрешен продукт на Китай ще расте доста по-бързо през 2023 г. Такава прогноза направиха икономисти и финансисти от Поднебесната империя по време на събитие в Шанхай, проведено в събота, съобщава „Ройтерс”.

Надеждите на експертите са свързани с разширяване на адекватната парична политика и стабилизирането на жилищния и имотен пазар. Ако тези две условия се изпълнят, Китай може да очаква растеж от около 5% на годишна база, което би представлявало цели 40% от глобалния икономически растеж.

Ще се изненадате кои са шестте най-богати страни в света (ГАЛЕРИЯ)

Местните експерти подчертават, че ако сметките им са правилни, то китайската икономика ще е единствената голяма такава, която ще отбележи по-бърз ръст през 2023 г., отколкото през 2022-ра. Все още обаче никой не казва как точно ще се възстанови местният жилищен пазар, който е на ръба на колапса и заплашва да срине голяма част от икономиката.

Китай, казват още експертите, остава фокусиран и върху финансовата си стабилност, зелените финанси, продължаващото отваряне към света, управлението на активи и цифровата икономика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.