70% от всички доменни пещи достигат края на експлотационния си живот, казват експерти

Разходите за енергия в Европа се покачват с опасенията за затруднения поради войната в Украйна. Повече от 50% от енергията, консумирана в индустрията в Германия, идва от електричество и газ. Химическата и металургичната промишлености са най-големите потребители – там е и най-големият потенциал за спестяване на емисиите на парникови газове.

Стоманодобивната промишленост е отговорна за 8% от глобалните парникови газове, а в бъдеще ще имаме нужда от повече стомана, за да работим по въглеродонеутрален начин. Как стоманата да стане „Зелена” и какви са решенията на индустрията? Две неща правят производството на стомана много вредна за климата. На първо място е добивът на желязо. При висока температура желязната руда се смесва с въглища, след което остава чисто желязо. В процеса се отделя много въглероден диоксид. Втората причина е, че са необходими огромни количества енергия в по-нататъшния процес, а за това се използват предимно въглища.

Как режимът на тока в Южна Африка влияе на живота на хората (ВИДЕО)

Видо Видечка е експерт по стомана. По думите му времето ни изтича, защото 72% от световното производство на стомана се осъществява в доменна пещ, твърди той. Тези пещи обаче имат експлотационен живот между 15 и 20 години. След това трябва да бъдат или затворени, или модернизирани. „Това десетилетие е от решаващо значение за смекчаването на изменението на климата, тъй като 70% от всички доменни пещи достигат края на експлотационния си живот. Нужни са инвестиционни решения”, каза още Видечка.

Ако производителите на стомана започнат да добиват желязна руда с помощта на водород, няма да се отделя въглероден диоксид, а вода. За съжаление има уловка – нужен е много водород. Ако ЕС трябваше да произвежда стоманата си по този начин, щяха да са му необходими 6 млн. тона водород годишно. За такова количество щеше да е необходима енергията на всички настоящи вятърни турбини в ЕС.

Въглеродът обаче не е единственото решение. Има и други начини. Единият е да се рециклира повече стомана. Тя е един от най-често рециклираните материали в света – 1/3 от нея идва от скрап.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.