Тя бе гласувана в пленарната зала

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. След близо тричасови дебати от регистрираните 238 депутати в зала, 113 подкрепиха номинацията, а 125 гласуваха "против".

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Зад Габровски застанаха представителите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". Негативен вот дадоха депутатите от ПП, "Възраждане", БСП, ДБ и един независим.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения - за структура и състав на кабинета, не се гласуват.

„Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата за това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите", заяви номинираният за министър-председател преди гласуването.

Народното събрание решава дали да подкрепи проектокабинета "Габровски"

"Заявяваме ясна и европейска евроатлантическа насоченост, активно противодействие на хибридната пропаганда и дезинформацията. Готови сме да реализираме публични инвестиции, да вземем бързи мерки, които да преодолеят инфлацията и икономическата криза”, допълни той.

Като основни приоритети, по които възнамерява да работи, проф. Габровски изброи: приемане на Закон за бюджета за 2023 г., политически консенсус за промени в правосъдието, противодействие на корупцията, провеждане на реформи чрез Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на страната ни в Шенген и Еврозоната, енергийна независимост, отбрана.

След като народните представители отхвърлиха кандидатурата на професора за премиер, той заяви: "За миг не съжалявам, че положих усилия и че се срещах с хората, които ми се довериха. Благодаря им искрено, че го направиха. На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика. Това беше гражданска инициатива, която всички ние проявихме”.

По думите му партийните интереси са твърде силни, а партийните страсти - твърде горещи. 

„По-малко оптимист съм за това, което предстои на България. Ако се развие песимистичният сценарий, ще прекараме една година от избори в избори. Не всички чудеса явно стават покрай Коледа”, заяви още професорът.

На въпрос дали ще продължи с политиката, той отговори: „Продължавам с операционната с огромно удоволствие”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.