Екрем Имамоглу бе осъден за обида на официални лица

Десетки хиляди турци се събраха на  централен площад в Истанбул в знак на солидарност с осъдения кмет на града.  Протестиращите скандираха послания срещу правителството на сегашния президент Ердоган и неговата партия. 

Екрем Имамоглу беше осъден на повече от две години затвор за обида на официални лица, като съдът му наложи и забрана за участие в политиката. Решение, което ще му попречи да се изправи срещу Ердоган на президентските избори догодина.

Митингът се проведе пред сградата на общината в Истанбул. Хилядите поддръжници на Имамоглу развяваха флага на Турция под звуците на патриотични песни. Върху сградата беше окачен огромен плакат с лика на Кемал Ататюрк, като демонстрантите заявиха, че Ердоган се опитвал да заличи принципите, заложени от основателя на Турция. 

"Правата, законът и справедливостта са необходими за всички хора – ако аз завися от върховенство на закона днес, утре може вие да сте в същата ситуация. Не е правилно да се опитват да узурпират волята на хората", заяви Аслихан Гюлхан, жител на Истанбул. 

"Дойдохме тук днес, за да продължим да живеем в страна, управлявана от закона. Смятаме, че законът е нарушен. Дойдохме да защитим нашите права и гласовете на жителите на Истанбул", посочи от своя страна Назмие Кунтечи. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.