Минималното начално заплащане на лекар без стаж да е или 50 на сто от средната брутна заплата за конкретния регион

Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията на лекаря, от региона, в който работи, от нивото на компетентност на лечебното заведение. Това е предложено в модел на мотивационно възнаграждение на лекарския персонал, който беше представен в Националния пресклуб на БТА в София от д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Моделът е разработен по задание на БЛС от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики, посочи д-р Маджаров.

Медици протестираха пред болницата в Кюстендил заради ниските си заплати

В него се предлага като възможност минималното начално заплащане на лекар без стаж и допълнителна квалификация, работещ в болница, да е или 50 на сто от средната брутна заплата за конкретния регион и за конкретната медицинска специалност, или 60 на сто от медианната заплата за конкретния регион и конкретната специалност. Авторите на модела предлагат при формирането на възнагражденията да се взимат предвид и натрупаният професионален опит и натрупаните точки за професионална квалификация. По думите на д-р Маджаров продължаващото обучение трябва да стане задължително.

Регионите в страната се различават много, но стандартът в София е доста висок, което налага извода, че прилагайки тази методика, другите региони ще получат по-ниски заплати и това трябва да се коригира с определен коефициент, каза още д-р Маджаров.

Разполагаемият доход на домакинствата също е бил отправна точка за работа и авторите заключават, че освен София, другите региони са съпоставими, което налага извода, че минималните нива на заплащане трябва да са диференцирани на регионално ниво с цел намаляване на диспропорциите. По думите му трябва да се обмисли възможност за фиксирана добавка за лекарите, работещи в болници с неблагоприятно разположение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БТА