„До края на годината ще приключат преговорите с Турция", уточни той

30% увеличение на цената на газа през зимните месеци. Това прогнозира енергийният министър Росен Христов в ефира на „Здравей, България”. Причината - очаква се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени. Очаква се скоро да бъде сключен и нов дългосрочен договор за доставка.

В средата на месеца от „Булгаргаз” внесоха заявление в КЕВР, с което поискаха цена на природния газ от 1 януари в размер на 204 лева за мегаватчас. Или с около 60 лева повече спрямо декември.

Според енергийни експерти, освен Чирен, причина за скока са и тенденциите на световните пазари. По думите на ресорния министър Росен Христов, без да се ангажира с точна прогноза, има вариант, при който цената на газа през януари да падне под 200 лева за мегаватчас и да се закрепи около ръст с 30%. Този вариант минава през сключването на още договори за доставка на синьо гориво. Такъв се очаква да бъде подписан скоро с Турция.

На този фон не се задава скок в цената на топлоенергията, увериха от топлофикациите. 

След като през последните месеци цената на природния газ тръгна надолу, от януари се задава поскъпване – с над 30 процента.

„Буквално на 31-ви ние ще знаем на каква цена ще купим газа през януари. Средно се надявам да е под 200 лева, но ще бъде от порядъка на 200 лева”, заяви Росен Христов.

Междувременно, до 10 дни България трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

„България консумира около 3, 5 милиарда куб. метра газ на година. 1 милиард идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция- втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив при срещата между Радев и Ердоган. Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега  - да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 милиард  куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, поясни министърът на енергетиката.

По думите му служебното правителство се е опитало през октомври и ноември да държи ниски цени, защото август и септември бизнесът е бил шокиран.

„Средната стойност се определя от целия микс от газа, който имаме в страната. Зимните месеци започваме към количествата, които купуваме, да добавяме и от Чирен. Там, за съжаление бяха нагнетени количества, които са купени на много висока цена август и септември от предишното правителство. Сега ги ползваме и те вдигат средната цена на всичкия газ, който купуваме. Другият компонент, на който можем да влияем повече, е втечненият газ, който продължаваме да купуваме на месечна база. Именно за това беше и тази борба в Брюксел за цената на тавана на газа. Ние и още 10 държави преговаряхме много усилено. Нашето предложение беше от порядъка 150-160 евро. Холандия предлагаше 275 евро. С дълги преговори го смъкнаха на 200, после на 188. Регулаторът следи калкулацията да е точна. Имам очаквания, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат”, поясни Христов.

По думите на експерти зад по-високата цена на газа от догодина не стои единствено Чирен.

„Като добавим общо цените на европейския пазар, които също вървят нагоре, се вижда, че картината е реална. Очаква ни едно повишение 30 до 40 процента”, каза енергийният експерт Антон Иванов.

Това обаче няма да доведе до повишаване на цената на топлоенергията, смята Кремен Георгиев.

„Тя се определя за период от една година – от 1 юли тази година до 30 юни следващата година. Не очаквам световни катастрофи, които да променят нещо през този период”, заяви Кремен Георгиев,  Асоциация на топлофикационните дружества.

Повод за притеснение няма и сред бизнеса, добавя Иванов.

„Бизнесът би трябвало да е подготвен за такова развитие. На българския пазар природният газ е от порядъка на 20% по-нисък от европейските пазари”, каза Антон Иванов.

По думите на енергийния министър България може да постигне пълна диверсификация до няколко месеца.

Относно дарените от България генератори за Украйна, Христов поясни, че ситуацията в Болград е много тежка.

„70% от населението там е българско. Закарахме 16 генератора, които да обслужват обществените сгради – училища, болници. Не е нормално в 21 век в Европа подобни конфликти да се решават с танкове, с оръжия”, каза още енергийният министър.

Той е категоричен, че рафинерията „Лукойл Нефтохим” трябва да работи, ако искаме да имаме евтини горива.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.