Момчето ръкопляска на спасителите си по време на награждаването

Мнистърът на вътрешните работи Иван Демерджиев връчи награди на повече от 70 полицаи и доброволци, участвали в операцията по издирването на 11-годишния Александър от Перник. На церемонията присъстваха момчето и неговият баща.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Ще отличим малка част от хората, които участваха в може би най-щастливото събитие, което съпроводи мандата ни - откриването на Сашко. Един от най-хубавите мигове, които аз лично изживях, е да мога да го държа за ръката днес и да го сваля по стълбите на МВР”, отбеляза министърът.

Акцията по издирването на детето продължи 9 дни. Сашко, който е аутист, изчезна на 11 ноември. Момчето се загуби в гората над Профилакториума в Перник по време на разходка с баща си. Днес министърът се срещна за първи път с ученика.

„Аз го виждам за първи път, задочно го познавам от първата секунда, в която дойде сигналът. С комисар Млеканов постоянно поддържахме връзка”, каза Иван Демерджиев.

Снимка: Булфото

Сашко вече се връща към нормалния живот, убеден е баща му.

„Мисля, че е доста по-спокоен. Канят ни често на изложби. Сега гледахме Златю Бояджиев. Харесва изложби. Той обедини българите. Той е герой, но герои са и всички тези хора, които обединиха българите. Доказаха, че българският дух е жив”, заяви бащата Александър Цветанов. „Благодарихме на цялата структура на МВР за това, че не спряха през цялото време. Безкрайно сме им благодарни”, каза още той.

Успешната операция е пример за обединение между полицията и гражданите, смятат доброволци, които търсиха Сашко.

„Винаги, когато има такива инциденти с особено с такъв успешен завършек, се чувствам благодарен, че ни има”, каза Емил Нешев, директор на ПСС.

„Приемаме го от името на всички, които го търсиха. Това, че ние го намерихме беше доза късмет”, каза Веселин Геортиев, доброволец.

„За нас това е най-хубавото нещо, което се случи в целия мандат. Най-зареждащото нещо”, каза Демерджиев.

Случаят „Сашко” обаче извади наяве и пробойни в системата.

„Трябва ни закон за доброволчеството. Трябва ни ясна регламентация, но ние работим в тази посока”, каза Демерджиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.