Той коментира темата в кулоарите на парламента

Акад. Николай Денков от „Продължаваме Промяната” е изпратил писма до всички парламентарни групи, за да дадат предложения, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание за следващата календарна година. Това обяви той по време на изявление в парламента.

„Целта е да видим къде има общо сечение за приоритетите. Ще използваме почивните дни между Коледа и Нова година, за да заложим приоритетите и задачите в график. На 3 януари отново каним парламентарните групи, участвали в обсъжданията, да изчистим крайния текст на приоритетите и задачите и да го оформим като документ, който наричаме програмна декларация”, поясни още той.

Очакванията на акад. Денков са програмната декларация да бъде гласувана в пленарната зала около 5 януари. „Ако не получи подкрепа - това означава, че мандатът ще се върне неизпълнен. Ако програмната декларация получи подкрепа, тогава стои въпросът как би трябвало да изглежда съставът на кабинета”, заяви депутатът.

Той обясни, че „Продължаваме Промяната” не води разговори с никого за проектосъстав на кабинет с втория мандат. „Без парламентарна подкрепа, всичко друго става безсмислено. Със сигурност министрите трябва да бъдат експерти в тяхната област. Гръбнакът, основният състав, трябва да бъде ясно свързан с политическите партии, които подкрепят кабинета, за да се носи политическа отговорност”, е мнението му.

„Ясно е, че предлагайки правителство на малцинството, ние се намираме в рискова ситуация. Рискова е по две съвсем различни линии. Едната - винаги ще има мнозинство, което може да пречи на работата на един кабинет. И този риск сме го приели. Вторият риск - мнозинството в Народното събрание да започне да приема закони, които смятаме за недобри за България”, поясни акад. Денков.

От ДБ, които са готови да участват в кабинет на ПП, определиха предложението им като отговорно.

„Казахме, че с втория мандат е най-добрият вариант. Има търсене на баланс - каквато е фигурата на академик Денков”, заяви Христо Иванов.

От „Възраждане” обаче отново напомниха, че те имат категорични законодателни искания, които се разминават с възгледите на ПП.

„Тези хора имат единствено наглостта да ни говорят празни приказки, ние поставяме конкретни неща, а те ни говорят за приоритети”, коментира Костадин Костадинов. Той атакува и президента Румен Радев заради решението вторият мандат да бъде даден след Нова година.

„Ако целта е да няма избори през февруари, защото е студено, нека да направим една поправка в Конституцията. Декември няма да има избори, защото са празници, януари, защото е студено, февруари още по-студено - малък сечко, март - женски месец и много духа”, каза Костадинов.

От другите политически сили ще решават как да отговарят на писмата след заседания с ръководствата си.

„Български възход” ще бъде последователен като поведение и политически послания”, каза Александър Николов.

Относно реденето на кабинет, от Христо Иванов каза, че ПП са мандатоносител и на този етап разговор за ресори не е имало.

Със сигурност обаче предложените за министри трябвало да са експерти в своята област, обясниха от ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.