Според експерти това е важна стъпка за газовата независимост на Европа от Русия

Ново, голямо находище на природен газ е открито по време на сондажи на морското дъно южно от Кипър от италианско-френския консорциум "Eni-Total" в близост до друго известно находище, предаде ДПА.

Смята се, че находището, разположено на около 160 километра югозападно от средиземноморския остров, съдържа 85 милиарда кубични метра природен газ, обяви правителството на Република Кипър.

През август Ени откри газово находище в същия регион, за което се предполага, че съдържа 70 млрд. кубични метра. Според енергийни експерти в Кипър последното откритие е важна стъпка по пътя към освобождаване на Европа от руските доставки на природен газ. Смята се, че в Източното Средиземноморие има още богати залежи.

Находищата подклаждат геополитическите спорове в региона. Съседна Турция оспорва кипърската изключителна икономическа зона. Островът е разделен на кипърска гръцка част на юг и кипърска турска част на север от 1974 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Алекс Михалева, БТА