„Направиха ДДС като швейцарско сирене", каза финансистът

„В парламента сега правят откровени глупости – със Закона за удължаване на бюджета, промените в данъчните закони, опитите за вдигане на всякакъв тип разходи – има ли значение какъв е влакът, какъв му е товара, ако отсреща идва друг влак? След като влакът е объркал посоката, няма никакво значение. При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността”.

Това каза в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Той обясни, че е прочел директивата за минималната работна заплата. „Нищо от това, което говорят синдикатите и левите политици, а десните не ги коригират, не е вярно. Тази директива не изисква въвеждане процент. Тя е пожелателна. Основното е договарянето – договорното начало за определяне на МРЗ. Самият модел на избиране, самото споменаване прави много проблеми. Ако се фиксира така МРЗ към средната работна заплата е вредно от икономическа гледна точка, защото подкрепя инфлацията. Има автокорелация – статистически не се случва. МРЗ е част от средната работна заплата”, обясни Дацов.

Той бе категоричен, че работната заплата е доход за свършена работа, а не е въпрос на социална политика.

Според него, ако се изпълни искането за неизчислено повишение на минималната работна заплата, това е безкрайно неразумно като механизъм. „Ако това се случи извън София и 2-3 града, МРЗ може да се изравни със средната заплата. Заради политически флиртове правим много проблеми”, категоричен е финансистът.

„Работната заплата е цена на труда, а не е измерител ниско или много. Да не би те (БСП) да вадят от джоба си тези пари? С чужда пита помен правят. Този довод остави, че е глупав, той става вреден от един момент нататък”, заяви Дацов.

Той акцентира за последвалите разходи, ако се приеме увеличение на минималната работна заплата. „Някои от партиите правят глупости, те се повлякоха в собствения си популизъм и сега усещаме, че отидоха твърде далеч. Важното е, че ако се приеме автоматичен механизъм, много от плащанията в бюджета и съдебните такси, които са свързани с МРЗ, може да се увеличат. В бюджетите на другите държави няма такава връзка”, предупреди Любомир Дацов.

Относно намаляването на ДДС за някои стоки и услуги, той заяви: „Направиха ДДС като швейцарско сирене – различните облекчения са като дупки, през които изтича вода. Сега има нужда от вдигане или затягане на данъците, а те освобождават. После ще се чудят защо има висока инфлация в страната. … Следващата година ще наблюдаваме този сблъсък в икономиката или ще платим цената, а тя се нарича инфлация”, допълни Любомир Дацов.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7