Компанията производител се надява да пусне в продажба самолета в края на 2024 г.

Електрическо превозно средство, предназначено да превозва пътници във въздуха на кратки разстояния, направи първия си безпилотен полет в Израел. Новото превозно средство ще може да превозва двама души - оператор и пътник - до 100 мили с едно зареждане, казва компанията производител.

AIR и много конкуренти по света залагат, че този вид пътуване ще стане обичайно.

В Калифорния показаха летящо електрическо такси (ВИДЕО)

„Това е важен крайъгълен камък. Днес преминахме към реален полет, приближавайки се до нашата мечта за масово производство на AIR ONE“, каза изпълнителният директор и съосновател Рани Плаут. 

Все още има много значителни препятствия преди хората да летят сами през градове с малки превозни средства като това - включително създаване на регулации и комерсиализиране на технологията.

Роботизирани крака помагат на пациентите с инсулт да проходят отново (ВИДЕО)

Плаут казва, че превозното средство вече отговаря на повечето разпоредби и ще бъде лесно и безопасно за работа. Следващата тестова фаза на AIR е с някого на борда, добави той.

Изпълнителният директор и съосновател се надява техният електрически самолет с вертикално излитане и кацане да се появи на пазара в края на 2024 г. на базова цена от 150 000 долара. Средната скорост ще бъде около 160 км/ч на надморска височина от 366 м.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.