Очаква се все пак ветото да бъде преодоляно

Още в 9 сутринта депутатите започнаха с ударни скандали по дневния ред. В крайна сметка работният им ден започна с ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс.

Част от народните представители искаха като първа точка да бъде записано увеличаването на минималната работна заплата, други пък поискаха да се започне с удължаването на държавния бюджет, а трети - с Изборния кодекс. След редица спорове работата започна с ветото на президента над изборните правила.

Последният пленарен ден за годината започна с благодарности. „Да благодаря на репортерите и операторите, които работят с нас неуморно и 16 часа някой път успяват да ги кондензират в две изречения”, каза Искрен Митев от ПП.

Последва близо час, в който всяка партия настояваше да се  разглеждат нейните приоритетни закони, а не това, което е по дневен ред.

„Дневен ред, та дневен ред, та дневен ред. И какво сега? Каквото и да решим, в съзнанието на хората остава тази припирня за дневния ред”, посочи Йордан Цонев от ДПС.

„Ясно е, че аз съм виновен за всичко - вие сте в бяло”, заключи председателят на парламента Вежди Рашидов.

„68 пъти да предлагате 68 размествания на точките няма как да се случи”, смята Георги Свиленски от БСП.

„Въведете ред в залата. Виждам, че колегите от ГЕРБ от снощи са превъзбудени”, посочи Венко Сабрутев от ПП.  

Правната комисия отхвърли ветото на президента за промени в Изборния кодекс

Депутатите се захванаха с президентското вето върху връщането на хартиената бюлетина. Което веднага доведе до остро противопоставяне.

„Това, което виждаме в момента, е просто един хладнокръвен диктат на мнозинството”, е мнението на Милен Матеев от ПП.

Отцепникът от БСП Явор Божанков нападна бившите си колеги от парламентарната група на левицата заради празните места в залата.

„Поне като е най-важната тема хартиената бюлетина, си задавам въпроса къде са колегите. Техните места са празни”, отчете той.

Очерта се сблъсък - каква точно ще е функцията на машините, след като разписките ще се броят ръчно и няма да има протокол с отчет на гласовете.

Ако ветото бъде отхвърлено, изборните правила влизат в сила за следващите избори - било то предсрочни, или не.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.