При инцидента загина френски гражданин

Повдигнаха обвинения на двама полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстното шосе в София от 25 септември. При нея загина френски гражданин, а съпругата му беше тежко ранена. Задържаният Димитър Любенов е карал с висока скорост под въздействието на алкохол и наркотици, установи разследването.

Полицаите Георги Малински и Любка Гечева са обвинени за три различни престъпления. Сред тях е вземане на подкуп. Те ще отговарят и за това, че не са оказали първа помощ.

Административният директор на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова обяви, че на единия от полицаите са повдигнати 3 обвинения, а на колежката му – 2. Христо Кръстев, който е зам.-административен ръководител на СГП обясни, че обвиненията са за престъпление по служба, а единият полицай е взел 200 лв. подкуп от Димитър Любенов. Кръстев поясни, че за едното от престъпленията, в които е обвинен униформеният, законът предвижда лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години и глоба до 25 000 лв. За другото престъпление – наказанието е от 1 до 8 години затвор. И двете престъпления са тежки и умишлени, подчерта Кръстев. Третото нарушение предвижда до 6 месеца пробация и глоба от 100 до 300 лв.

Засега няма данни униформените и шофьорът да са се познавали преди инцидента. Въпреки това разследването продължава, а телефоните на всички са иззети. Апаратът на полицайката е заключен, тя не е съдействала на разследващите и не може да бъде направена техническа експертиза.

Към момента и двамата полицаи са отстранени от длъжност, а мярката им за неотклонения е „Подписка”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.