Ще има нови правила за гласуване на следващите избори

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху разпоредби в Изборния кодекс. Така на следващите избори ще има нови правила за гласуване.

Припомняме, че държавният глава издаде указ, с който върна за ново обсъждане отделни текстове от изборното законодателство. Начинът на гласуване и отчитането на изборните резултати са между измененията, срещу които Радев възрази.

Според президента даването на право на избирателя сам да реши как да гласува не е правилно. Преобладаващата част от промените за машинното гласуване не покриват стандартите за равенство и запазване на тайната на вота, бяха сред твърденията му.

Последното заседание на парламента за тази годината започна с едночасов спор за дневния ред.

След това ветото на президента върху изборните правила сблъска партиите. А връщането на хартиената бюлетина остава приоритет за три от тях - БСП ГЕБР и ДПС.

„Това, което виждаме, е един хладнокръвен диктат на мнозинството”, заяви Милен Матеев от ПП.

„Това е не е диктат, а конституционна процедура”ы отговори му Йордан Цонев от ДПС.

Отцепникът от БСП Явор Божанков атакува бившите си колеги. „Тази тема им е важна и залата е празна”, каза Божанков.

Това, че разписките от машините ще се броят ръчно и няма да има протокол с отчет на гласовете, покачи още напрежението между партиите.

„Ако хората допуснат грешка, то и машината може да допусне грешка”, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Няма да има машини всъщност. Ще се гласува с два вида хартиени бюлетини. Това е срамна ситуация”, смята Надежда Йорданова от ДБ.

Съмнения в различна посока дойдоха от БСП и ПП.

„Защо президентът наложи вето на този закон, а не наложи вето на даването на оръжие за Украйна. Как имаме двоен аршин”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„От какво ни е страх да има контрол на машината, която може да произведе”, попита Кирил Петков.

„Дори и да се извади, няма правна стойност и е излишно да правим сравнения”, смята Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

От „Възраждане” и „Български възход” също апелираха да бъде прието президентското вето.

„Последното в действията е в началото на ума. Ще видим какво е, като излязат резултатите”, каза Александър Николов от ГЕРБ-СДС.

„Очаквах една идея по разгорещен дебат, а не всичко е свършено. Чуват се и такива възгласи”, каза Петър Петров от ПП „Възраждане”.

Така се оказа и след гласуването. След повторното приемане на Изборния закон се отхвърли президентското вето и на следващи избори, редовни или предсрочни ще се гласува по новите правила.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.