Много българи, живеещи в чужбина, не успяха да се приберат за Коледа в родината

Заради финансовата криза много българи, живеещи в чужбина, не се върнаха за Коледа в родината. Те останаха да празнуват на местата, където живеят. Кореспондентът на NOVA в Англия Павлина Трифонова ни среща с група в Оксфорд, която на 3000 километра от дома играе български хора.

Част от фолклорната танцова група „Оксфордските хоротропци“ са хора на различна възраст и с различни професии, които всяка седмица се събират, за да празнуват заедно България - чрез народните ѝ танци.

„От четири години съм тук. Чувствам се перфектно, особено с българската носия. Липсва ни България, но с тези танци се връщаме в нашето българско битие”, разкрива Юнал.

„Български гозби, български храни, забавления, най-вече българска реч, защото трудно в чужбина се говори, с когото и да е, на български, обикновено разговаряш на английски”, добави Венцислав.

Венцислав и Юнал са мъжете, които водят хорото и дават тон за забавленията.

„Танцуваме, играем и се веселим като едно хубаво семейство”, поясни Юнал.

„Весело е, приятно е. Можеш да се пошегуваш, може и да си поиграеш спокойно”, каза още Венцислав.

Финансовата криза и стачките по английските летища отказаха доста българи да се приберат за Коледа в България. И така хоротропците спасяват празника с родни традиции, обичаи и танци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.