В нея участват карикатуристи от цял свят

Изложба на карикатуристи от цял свят, която привлича вниманието към съвременното робство, трафика на хора и експлоатацията на труд, бе представена в края на декември в Брюксел.

Експозицията събира отличени творби от конкурс, организиран от Международната организация на труда заедно с "Човешки ресурси без граници" и международната мрежа на редакционни карикатуристи "Карикатури за мир". Победител в конкурса е творба на португалския автор Гаргало Васко.

Изложби на български карикатуристи отпътуват към Антарктида

Изложбата бе открита в кулоарите на Европейския икономически и социален комитет и събитието съвпадна с пленарната сесия на европейския консултативен орган, който представлява гражданското общество в ЕС.

"Модерното робство понякога е скрито, друг път всеки от нас предпочита да отвърне очи, а понякога от страх самите жертви предпочитат то да не се вижда. Талантливи карикатуристи от различни страни в света успяват да покажат тези невидими процеси, те осветяват съдбата на над 25 милиона деца и възрастни по света, чийто труд се експлоатира", казват организаторите. Те подчертават, че част от тези съдби е в ръцете и очите на всички нас.

Изложбата "През техните очи" бе представена в ЕИСК по инициатива на председателя на група "Работници" в ЕИСК Оливер Рьопке със съдействието на Международната организация на труда и организацията Алианс 8.7.

През последните години се наблюдава ръст в принудителния труд по света, коментира за БТА Рьопке. "През 2021 г. още 10 милиона души са се превърнали в съвременни роби в сравнение с предходните пет години. Като членове на група "Работници" ние сме в контакт с профсъюзите по места, изслушваме техните тревоги за икономическото и социалното им положение и за предизвикателствата пред тях. В същото време като участници във вземането на решения често работим с факти и числа, които не представят напълно човешките истории, които стоят зад тях", добави той. Рьопке каза, че изложбата правдиво показва положението на хората, принудени да действат в неприемливи условия на труд. "Тази изложба ясно показва изпитанията пред хората, извършващи принудителен труд, и това, което можем да направим, ако работим заедно и предприемем твърди действия. Затова настояваме за ратификация на протокола от 2014 г. към Конвенцията за принудителния труд на МОТ от всички страни членки на ЕС", каза той. 

Изложба показва връзката между Пикасо и Шанел

С конкурса и изложбата на отличените творби искаме да привлечем вниманието към принудителния труд и нуждата той да бъде премахнат, каза пред журналисти при откриването Лив Вербовен, директор на службата на МОТ за ЕС и страните от Бенелюкс. Този проблем засяга всички ни чрез продуктите и услугите, които са създадени с принудителен труд, каза тя. 
Творби на български карикатуристи не са представени в изложбата, съобщиха за БТА от екипа й.

През следващия месец ЕИСК ще излезе със становище по предложението на Европейската комисия на вътрешния пазар на ЕС да бъдат забранени продукти, произведени с принудителен труд, каза при откриването Оливер Рьопке. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Антоанета Маркова, БТА