За проблемите пред болниците – разказва „Дойче Веле”

Всяка година в световен мащаб има недостиг на около 100 милиона единици кръв. Всеки, който е здрав, може да помогне с кръводаряване. Хората, които се нуждаят от кръвопреливания, са раждащи жени, пациенти с рак и хора, които са загубили много кръв след инцидент или по време на операция.

Кръв не достига най-вече в страните с ниски доходи. По данни на СЗО броят на донорите в Африка и Азия расте.

Болниците в Уганда изпитват голям недостиг на кръв. Много пациенти умират, чакайки кръв. В националната кръвна банка в страната обвиняват за настоящата ситуация локдауна заради COVID-19.

Запасите на Уганда са под нормите на СЗО и преди пандемията. Но ситуацията се влошава след внезапното затваряне на училища и университети за 2 години. Именно учениците над 17 години и студентите са 85% от доброволците, даряващи кръв в Уганда. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.