Днес се навършват 19 години от взрива

Свидетелски разказ за преживяното в Кербала. Срещаме ви с един от взводните командири на българската мисия в Ирак. 57-годишният старшина Мариан Колев е вече пенсионер, но по време на атентата е част от българската мисия в Ирак. Бил е взводен командир, а един от загиналите е бил в неговата рота. Кербала преобръща живота му.

„Няма избледняване това нещо. Абсолютно всичко си спомням от това, което се случи на тоя ден. Сънуваш ги някой път - хората, инцидента”, казва той.

19 ГОДИНИ СЛЕД АТЕНТАТА В КЕРБАЛА: През 2003 г. загинаха 5-ма военнослужещи

Загиват петима военнослужещи, много са ранените от ударната вълна. След адския взрив в Кербала Мариан Колев, който се занимава и с фотография, намира сили да направи кадри от покушението. Негови кадри на войници, които спасяват своите бойни другари, обиколиха света. 

Самият атентат - цистерна, която е пръскала с вода футболно игрище в близост до базата, се взривява.  „Само че тоя ден се оказа, че цистерната вместо с вода, е била пълна с взривове. На обяд цистерната идва и в момента, в който взе да наближава базата, съответно нашите откриха огън предупредителен, но тя продължи да се движи и впоследствие дойде до нашата база и се взриви”, спомня си старшина Колев.

Мъката от загубата не избледнява и след 19 години. Близки на загиналите отказват да говорят за случилото се. Българите в Кербала са били част от мироопазваща мисия. Всички били преминали специализирана подготовка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.