Тя е дарение

Единствената у нас специализирана болница по детски болести вече разполага с неонатална линейка. Тя беше дарена от кампанията "Капачки за бъдеще", която в последните години обедини за каузата си хиляди българи. С новата линейка могат да бъдат транспортирани новородени и малки деца. Тя вече е на разположение на лекарите. Досега лечебното заведение разполагаше със стар и амортизиран автомобил, бракуван от Спешна помощ. Това е четвъртата детска линейка, купена с пари от събраните и върнати за рециклиране пластмасови капачки. 

„Тази линейка по фактура струва точно 17 хиляди лева, тя няма апаратура, ще си я сложат от болницата. В доста добро състояние е, всичко й е подменено и ще може да транспортира бебенца безопасно”, каза Лазар Радков от „Капачки за бъдеще”.

„За тази линейка ще трябва да закупим само специализиран транспортен кувьоз за новородени и носилка за по-големите деца. Такъв тип линейка чакам от първия ден като ръководител на лечебното заведение. Това е един високоспециализиран процес, който ако не се извършва при оптимални условия, техника, екип, оборудване -  поставя под много сериозен риск децата, особено, ако те са новородени!”, каза д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „проф. Иван Митев”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.