Това реши Градският щаб за извънредни ситуации

На четвъртия ден след изтичането на амоняк край Пирот, училищата и детските градини в града започват да работят нормално от днес. Това реши Градският щаб за извънредни ситуации, който се ръководи от кмета на Пирот Владан Васич.

Ситуацията все още не е овладяна. Остава затворена магистралата в посока Ниш. Местните власти обявиха, че няма замърсяване на въздуха и хората не са под заплаха. След инцидента беше взето решение - амонякът от цистерните да бъде оставен да изтече и едва тогава да бъдат преместени от релсите.

Днес трябва да бъдат изтеглени от релсите вагоните, които не са дерайлирали и от които не изтича амоняк.

„В Министерството на транспорта беше сформиран екип, който да координира работата. Екипите предприеха действия за премахване на цистерните. Първо ще преместим здравите, а след това ще премахнат и обърнатите. Когато започнем операцията по премахваме, сигурно пак ще блокираме магистралата, ще евакуираме и хората, за да са на сигурно място”, заяви Владан Васич, кмет на Пирот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.