Движението в участъка беше затворено на 25 декември след разлив на амоняк от обърната цистерна

Движението по магистралата Ниш – Димитровград, близо до Пирот, което беше временно спряно поради изтичане на амоняк от дерайлирал вагон, е било възстановено днес в 15 часа. Това съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ от мястото на дерайлиралия влак с амоняк край Пирот

Той разреши преминаването по магистралата в участъка, след като по-рано днес Оперативният щаб за защита и спасяване от технико-технологични аварии заключи, че са създадени условия за възстановяване на движението.

„Движението по този участък ще започне днес в 15 часа. Беше важно да бъдат изпълнени всички условия, за да се позволи движението, като се гарантира, че човешки животи не са застрашени“, каза Весич.

Консулът ни в Ниш с препоръка: Избягвайте пътувания към Сърбия поне през следващите 24 часа

Движението в този участък беше затворено на 25 декември заради авария с разливане на амоняк от обърната цистерна край местността Станичене край Пирот.

Сравнително бързото възстановяване на движението по магистралата донесе облекчение за превозвачите и спедиторите. Обходният маршрут, който се ползваше от неделя насам, удължаваше пътя с около час, обясниха от автомобилните превозвачи пред NOVA. Организацията за отклоняване на движението обаче е била достатъчно добра.

„Сърбите са реагирали доста бързо, има указания, на места дори се организират кордони, няма проблеми при преминаването през Сърбия. Минава се по обходен маршрут между Пирот и Бела Паланка, приоритет се дава на лекия трафик, като изчакването е от порядъка на час – час и половина”, каза Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.