Разказва „Дойче Веле”

Четки за зъби, бутилки, корпуси за компютри, части за самолети, дрехи. Пластмасата се използва във все повече продукти. И все повече от нея се произвежда. Само през 2019 г. са почти 460 милиона тона в световен мащаб. Но повечето красиви пластмасови продукти стават не толкова красиви пластмасови отпадъци. Дори 10% от тях не се рециклират в световен мащаб. Голяма част от тях се изгаря, попада на сметища, в реки или морета.

Контейнери в пристанището на Манила едва не предизвикаха война. Те бяха пълни с боклуци, включително използвани пелени за възрастни. Филипините отказаха да ги пуснат в страната.  Тогавашният президент Родриго Дутерте предупреди канадския премиер Джъстин Трюдо, че има седмица или ще има война.

Така 6 години отпадъците гниеха на слънце в морето, след което Канада си ги взе и изгори.

Конфликтът разкри тъмната страна на глобалната мрежа за пластмасови отпадъци.

Как работи световната търговия с пластмасови отпадъци – гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.