Продължава измерването на качеството на въздуха и водата

Започна премахването на част от цистерните на товарната композиция, която дерайлира в Сърбия. То ще продължи поне няколко денонощия, а дотогава ще остане в сила и извънредното положение в Пирот. 

Вагон с фосфорна киселина дерайлира край Зайчар (ВИДЕО)

Властите отвориха и магистралата, която води към Белград, но кметът на града заяви, че пътят ще бъде затворен отново при изтеглянето на опасните цистерни, които се обърнаха и от които все още изтича амоняк. 

Според сръбския щаб за извънредни ситуации това ще отнеме най-малко пет дни. Междувременно се следят нивата на амоняк не само във въздуха, но и във водите на река Нишава, които се оцветяват заради падналата цистерна. Инцидентът се отрази и на жп трафика от България.

Пет дни след аварията край Пирот – нивата на амоняк в Сърбия се изследват непрестанно. Въпреки задушливата миризма в района, няма данни за завишена концентрация във въздуха. Водите на река Нишава обаче започнаха да променят цвета си след изтичането на амоняк. Това накара властите да отправят апел към жителите в околността. „Разбрах от телевизията, а синът ми прочете за предупреждението на властите от телефона си. Казват, че не трябва да ползваме водата от своите кладенци, тъй като е близо до Нишава. Но ние и досега не я използвахме за пиене, а само да се грижим за животните”, казва местен мъж.

За живеещите в България обаче опасност от разлива на амоняк в река Нишава няма, категорични са експертите. „Тя извира от България, от връх Ком, но нейното течение е към Сърбия”, припомни експертът по химия в РИОСВ Анита Славова. Български екип, оборудван с мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух, продължава да следи нивата на амоняк и на първата входна точка от Сърбия към страната ни – граничния пункт „Калотина”. „Притеснение не трябва да има у хората, тъй като резултатите са многократно по-ниски концентрации на амоняк във въздуха в сравнение с нормите по законодателство”, увери Славова.

И все пак аварията край Пирот доведе до последствия у нас - затрудни товарния  жп трафик. „Към този момент на територията престояват повече от 20 влака, около 350 вагона. Товар, който е за посока Сърбия и транзит”, каза Данчо Георгиев от НКЖИ. За товарите има и алтернативен маршрут – през Румъния. Защото нито сръбските, нито българските власти знаят колко дълго ще се наложи да престоят у нас. Георгиев е категоричен, че в никакъв случай не трябва да се прибързва и да се пуска движението с компромиси и рискове. Срокът, който дават от сръбския щаб за извънредни ситуации, е между 5 и 10 дни.

На този фон животът в Пирот вече тече нормално. Училищата в града вече отвориха врати. В три учебни заведения, които се намират в села, близо до инцидента, учениците обаче учат онлайн.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.