Руският посланик у нас беше поканен на разговор във външното ни министерство

Ново развитие по случая с журналиста Христо Грозев, който беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство. Посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова обяви, че Грозев не е заплашен от нищо.

Руският дипломат отиде на разговор във външното ни министерство. Освен случая „Грозев” е била обсъдена и ситуацията с българите в окупираните от Русия украински територии.

Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят

Междувременно премиерът Гълъб Донев обяви, че нашите служби са в контакт с Христо Грозев още преди информацията за издирването му от руската полиция да бъде публикувана.

Посланик Елеонора Митрофанова се отзова на поканата на външното ни министерство. След почти половинчасов разговор руският дипломат обясни, че срещата е била конструктивна. Тя подчерта, че журналистът Христо Грозев не е желан в Русия, но нищо не го заплашва. Митрофанова увери, че той няма да се издирва в целия свят, а само на територията на Руската Федерация и допълни, че не знае какви са обвиненията срещу него.

МВР иска информация от руското вътрешно министерство заради Христо Грозев

„На сайта на вътрешното министерство никога не публикуват конкретните обвинения. Освен това, процедурата е, че всеки отделен следовател, който води конкретно дело, може да обяви гражданина за издирване. Това не е централизирана информация. Затова е много важно вашето вътрешно министерство да отправи питане. Тогава нашето ще изясни ситуацията”, коментира руският дипломат и допълни, че по време на срещата се е стигнало и до договорка. „Разбрахме се, че Министерството на вътрешните работи на България ще поиска данни от нашето за това дело. А обявяването му за издирване в Руската федерация не означава, че ще го търсят по целия свят. Това трябва да се разбере ясно. Той си живее някъде и просто ще продължава. Нищо не го заплашва. Просто му казаха един вид - повече не идвай тук”, каза още Митрофанова.

Премиерът за издирването на Грозев: Неприемлив акт, опит за сплашване на български гражданин

За NOVA от МВР обясниха, че ще бъде изпратено писмо до руското вътрешно министерство, за да се изяснят обстоятелствата около издирването на Христо Грозев.

 

Кратък коментар в профила си в Twitter направи и самият Грозев. Той написа: "Руският посланик Елеонора Митрофанова казва, че не знае защо съм в списъка на Русия за издирване, но че „няма да го преследваме по света, просто напомняме, че не е желан тук“. И така те ме "искат", за да ми кажат, че не ме "искат".

Вчера пред NOVA Христо Грозев призна, че се страхува за живота си. Специалните ни служби обаче нямат нужните механизми за защита на журналиста, смятат експерти по сигурност. „В редки случаи може да се предприеме защита на гражданин, но тя е много ограничена – да се привика в посолство и да се прибере в България. Трябва да се задействат евроинституциите и да се подпомогне той да получи защита. Няма да е физическа”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият секретар на МВР Николай Радулов.

Наред с темата „Грозев” на масата за преговори е била обсъдена и забраната за изучаване на български език в окупираните от Русия райони в Украйна. „Списъците на всички училища на тези територии, които преподават български, вече са в Москва. Ще се направи проверка какво се случва там на практика. След като опитах да проверя - има недостиг на учители по български език в тези училища”, категорична беше Елеонора Митрофанова. Тя коментира и информацията за сваляне на портрети на личности от българската история на места под руска власт в Украйна. „Аз отговарям за политиката на държавата. А не за действията на някой идиот, който нещо направил. А държавната политика е точно обратната”, заяви посланикът на Русия у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.