Синоптиците предупредиха за падащи игуани поради внезапното застудяване

„Дъжд“ от замръзнали игуани се изсипа в южната част на американския щат Флорида. Телевизия Fox 13 привлече вниманието към видеото с влечуги.

Местният жител Рик Ринкон в окръг Маями-Дейд засне неподвижно влечуго, което лежи на тревата и се маскира като околната среда. Друга игуана беше уловена от гражданин от Форт Лодърдейл - там влечугото беше в процес на затопляне.

Игуаните са хладнокръвни животни. Когато температурите паднат, тропическите влечуги се забавят и преминават в анабиоз, при която седящите на дървета игуани падат на земята. Ако температурата падне до четири градуса по Целзий, игуаните стават неподвижни. Експертите по дивата природа съветват да не ги докосвате.

В крайна сметка игуаните ще се стоплят и ще започнат да се движат отново. „Никога не вземайте измръзнала игуана у дома! Това са диви животни и след като се затоплят, може да покажат защитно поведение ”, отбелязва държавната комисия по дивата природа и рибарството.

Синоптиците предупредиха жителите на Флорида да внимават за падащи игуани поради внезапното застудяване.

Игуаните не се считат за опасни и не проявяват агресия към хората. Разрешено е да се отглеждат като домашни любимци. Тези влечуги живеят в южната част на щата от 60-те години на миналия век и предпочитат тропически климат.

По-рано беше съобщено за предупреждение на Националната метеорологична служба на САЩ към жителите на Флорида, че улиците на градовете могат да бъдат осеяни със замръзнали игуани. Както обясни метеорологът Браян Шийлдс, в региона се очаква захлаждане.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС