Тази година той отбелязва своя 10-годишен юбилей, откакто е Западно- и Средноевропейски митрополит

2023 г. да бъде благословена, здрава и изпълнена с повече мир. Това пожела митрополит Антоний на Васильовден. Той призова в началото на новата година първо да влезем в храма. 

Тази година митрополит Антоний отбелязва своя 10-годишен юбилей, откакто е Западно- и Средноевропейски митрополит. “Този юбилей е юбилей за равносметка, за оценка на това какво сме свършили всички ние с общи усилия, защото успехите на архиерея са и успехи на църквата”, каза той. 

Празнуваме Васильовден

През 2023 г ще бъдат отбелязани и 100 години от Богословския факултет на Софийския университет. “Това е една емблематична сграда не само за София и България, а в световен мащаб. Ще има тържества, светият синод ще бъде основен организатор”, посочи той. 

Митрополит Антоний допълни още, че Българската православна църква има нужда от кадри. 

“Чака ни много работа и през тази година, защото силата на свещенослужителите е словото божие. Ние трябва да просвещаваме онези, които не са достигнали по собствено убеждение до вярата. Когато ние проповядваме традициите и обичаите, свързани с православната християнска вяра, тогава много по-малко хора ще се увеличат по езическите ритуали”, коментира той обичаите и ритуалите, които стотици българи практикуват на Васильовден.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.