15% одобряват живота в чужбина

Изследване на Института за населението и човека към БАН показва,че над 62 % от българите са против емиграцията, а 15 % одобряват живота в чужбина. Тези, които са на възраст между 18 – 25 години най-често напускат страната, като основният мотив е  да получат образование в чужбина.

„ Тези след 35 години, не са толкова склонни да емигрират. Голяма част от младите, които отиват да получат образованието си в чужбина, много по-голяма е вероятността да останат и да работят в чужбина. Това е едно от предизвикателствата всъщност пред България, как да осигури по-добро качество на работните места, както и качество на образованието. Защото именно това е една от причините  младите да учат и да работят извън страната, особено тези, които са по-високо квалифицирани”, обясни доц. Диана Бакалова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Изследването на БАН показва още, че нагласите  към емиграцията са по-скоро негативни.

„15 % са тези, които имат позитивна нагласа към емиграция.Около  62 %  са тези, които имат негативна.И останалите са неутрални ”, допълни доц. Бакалова.

През 2020 година броят на българите, които напускат страната, спада рязко заради пандемията.

„Младите хора, които имат по-слаби връзки със семейството си, с близките си, са много по-склонни да емигрират. Също така по-склонни са да емигрират тези, които са по-склонни към финансови рискове, да залагат, да инвестират в криптовалути, които търсят нови контакти и преживявания ”, уточни доц. Бакалова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.