Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково

Над 5% от населението на 11 български области търси препитание в чужбина, основно в страни от ЕС. В последните 10 години доста от хората от Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково са заминали зад граница. Информацията е на Главната инспекция по труда.

Предпочитаните дестинации за трудова миграция са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Основната причина българските граждани да търсят работа в чужбина, според проучването, е заплащането. Близо 96% от трудовите емигранти очакват по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Данните показват, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

В чужбина работят хора на възраст – от 18 до 55 години. Преобладават активните българи над 30 години, сочат данните на Инспекцията по труда. Повечето трудови мигранти са мъже - 53% към 47% жени. Тенденцията е делът на жените постепенно да нараства с повишаване на възрастта. При възрастовата група 46 - 55 години те вече доминират.

Според изследването в последните години намалява делът на хората, които заминават зад граница, за да работят. Част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.

Данните са от проучване за Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). То е в рамките на трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.