Девет страни са оттеглили признанието си за Косово и "чакаме десетата", обясни сръбският президент

„Възприемаме нашите граждани в Косово като сърби и смятаме Косово за част от нашата държава”. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на годишната си пресконференция в Белград.

Думите му са на фона на повишеното напрежение между Прищина и Белград.

„Сърбия не направи никакъв инцидент, не направи нито един едностранен ход. Няма да се срамуваме от нашия народ и Конституцията. Ние не искаме да се противопоставяме на великите сили, ние сме малки, но както стоят нещата днес в света, цели 106 държави не признават независимостта на Косово, само 84 я признават недвусмислено“, каза Вучич.

Девет страни са оттеглили признанието си за Косово и "чакаме десетата", обясни сръбският президент.

Той заяви, че ще се борят в ЮНЕСКО. „Едва ли можем да им се противопоставим в Съвета на Европа. Ще се борим в ЮНЕСКО. Ще им бъде малко трудно. Вече са опитвали няколко пъти, но не се получава. Що се отнася до ООН, чакам експерти да дойдат при мен, за да ме убедят, че това е единственият възможен изход за Сърбия. Винаги ще искаме мир с албанците и спазване на всичките шест споразумения, които сме подписали”, заяви Вучич.

По думите му всеки изнудва и заплашва. Той призова сърбите да защитят независимостта и страната си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook