Според мнозина това е най-трайният начин за редуциране на окосмяването

Мнозина си задават въпроса „Лазерната епилация има ли странични ефекти и крие ли някакви рискове?“. Независимо дали в момента се обезкосмявате с кола маска, епилатор или бръснене, никой от тях не предлага по-лесно и по-трайно решение от процедурите с лазер.

Повечето хора споделят за трайно редуциране на окосмяването, което прави лазерната епилация най-ефективния и иновативен метод в борбата с нежеланото окосмяване. Но има ли странични ефекти лазерната епилация и с какви рискове трябва да се запознаем предварително?

Какви са страничните ефекти от лазерната епилация?

Съвременната лазерна епилация използва силно интензивна лазерна светлина, която е насочена към фоликулите на косъмчетата, без да уврежда кожата.

Ефективна е върху повечето части на тялото, включително:

- Лице.

- Подмишници.

- Бикини зона.

- Крака.

- Гръб.

- Гръден кош.

- Ръце

Всяка процедура продължава от пет минути до един час в зависимост от размера на третираната зона. Необходим е курс от 6 до 10 процедури, за постигане на дългосрочни резултати.

Като цяло лазерната епилация е безопасна медицинска процедура, когато се извършва от сертифициран терапевт. Лазерът е неинвазивен и е насочен само към космените фоликули, така че да не причинява увреждане на кожата. Но има някои потенциални странични ефекти.

Понякога могат да се проявят леки странични ефекти като:

- Зачервяване

Ако кожата ви става доста червена след кола маска или епилатор, има риск същото се случва и при лазерна епилация. Не бива да се притеснявате обаче, защото кожата се успокоява и възвръща нормалния си цвят в рамките на няколко часа. Ако имате много чувствителна кожа споделете с вашия терапевт и той може да приложи локално лечение, за да успокои зоната.

- Леко дразнене

Обикновено това е само временен страничен ефект от лазерната епилация. Дразненето може да причини леко подуване около корените на косъмчетата/ перифоликулярен едем/ или сърбеж.

- Суха кожа

Важно е да хидратирате кожата си ежедневно.

- Промени в пигментацията на кожата

Не се тревожете, ако като страничен ефект на лазерната епилация се окаже, че имате леко потъмняване или изсветляване на цвета на кожата ви. Трябва да се върне към нормалното през следващите седмици.

Повечето незначителни странични ефекти се наблюдават веднага след епилацията с лазер, което също така е индикация за ефективността на процедурата!

И все пак ако незначителните странични ефекти продължават по-дълго от очакваното, свържете се с вашия терапевт, за да може да провери проблема и да предпише адекватно лечение ако е необходимо.

По-рядко, но все пак възможни, са следните тежки странични ефекти от лазерната епилация:

- Изгаряния и мехури

Лазерите могат да ги причинят, ако се използват неправилно или ако не сте спазили изискванията за лазерна епилация. Винаги правете епилирането с лазер при сертифициран специалист и подхождайте отговорно към здравето си, за да минимизирате рисковете.

- Риск от инфекция

Както при всяка козметична епилация, инфекция може да възникне, ако зоната не се поддържа чиста. Добрите хигиенни навици свеждат риска до минимум.

- Прекомерно окосмяване

В редки случаи има риск космите да пораснат по-бързо и по-тъмни в третираната зона. Това е известно като парадоксална хипертрихоза. Говорете с вашия терапевт, ако това се случи.

Тежките нежелани реакции са редки, но е важно да сте наясно с тях, преди да решите да се подложите на лазерна епилация. На предварителната консултация можете да попитате вашия терапевт за всякакви притеснения и да вземете по-информирано решение.

Предварително подробно ще бъдете информирани относно изискванията за лазерна епилация, кои са основните противопоказания за прилагането й, как да се подготвите и последваща грижа за третираната зона. Спазвайки правилата за лазерна епилация елиминирате риска от тежки нежелани реакции.

Грижа за кожата след лазерна епилация

И така, как можете да се грижите за тялото си след лазерна епилация?

Избягвайте тежки упражнения, гореща вода и плуване за 24 часа. Тъй като кожата ви ще бъде изключително чувствителна към ултравиолетовите лъчи, пазете се от слънцето през първите 24 часа и не правете слънчеви бани следващите четири седмици за александритните лазери и само следващите 5 дни за новото поколение апаратура (диодна лазерна епилация). Също така, стойте далеч от солариумите.

Ако процедурата е на лицето нанасяйте често слънцезащитен крем висок фактор следващата седмица когато излизате навън.

Кои потенциални рискове от лазерната епилация са факт или измислица?

Има ли рискове да се прави лазерна епилация по време на бременност? Повечето лекари не препоръчват лазерна епилация по време на бременност, тъй като в момента няма достатъчно изследвания за безопасността на процедурата за плода. Допълнителното окосмяване е често срещан страничен ефект от бременността, но това обикновено е само временно докато хормоните не се стабилизират. Ако тези косми не паднат след раждането, Вашият лекар най-вероятно ще Ви посъветва да изчакате няколко седмици преди да се подложите на лазерна епилация.

Може ли лазерната епилация да причини рак? Това е един от най-често срещаните митове за епилацията с лазер, но няма доказателства в подкрепа на това. Лазерите не използват UV светлина, страничните ефекти на този вид епилация не включват рак на кожата.

Може ли лазерната епилация да ви направи безплодни? Още един мит. Лазерите лъчи проникват само на повърхността на кожата, т.е. действат единствено и само на ниво дерма и не се насочват към нищо друго освен към космените фоликули. Вътрешите органи се намират много по-дълбоко до където лазерният лъч не може да достигне.

Намерете специализиран център за лазерна епилация, на който можете да се доверите. Така ще знаете, че хората там са добре обучени специалисти и работят с висококачествена, ефективна и безопасна апаратура. И когато знаете, че сте на правилното място единственото, което се изисква от вас е да спазвате изискванията преди и след лазерна епилация, да се радвате на прекрасни резултати.