Това коментира служебният премиер

Така, както са заложени параметрите в сега действащия План за възстановяване и устойчивост, не е добре за нас. Предходното правителство беше поело ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии. Това означава затваряне на конкретни мощности, работещи с въглища. Ако това се случи, ще нанесе огромна щета върху българската икономика и сигурността на електроенергийната система. Това коментира служебният премиер Гълъб Донев.

„Имаме възможност да предоговорим, ако това се възприеме от ЕК. Както Планът е подписан, задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е приемливо. Ние сме в контакт с ЕК и ще настояваме този поет ангажимент от предходното правителство да бъде отсрочен, преразгледан, с приемане на друга отправна година”, допълни Донев.

Служебното правителство ще внесе електроенергийна стратегия, която да „покаже развитието на електроенергийния сектор в България в близките няколко години”, уточни служебният министър-председател. 

„Народното събрание се занимава с всичко останало, но не и с основната си дейност - законотворческата. Всички закони по Плана за възстановяване са внесени от служебното правителство. Не съм оптимист, че ще бъдат приети повече от 2-3 внесени законопроекта. Съдете сами отговорността за кого остава”, добави той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.