Вече има и карта за родители

„Хартиеният билет отива в историята - той не се подава от 1 януари, до края на февруари ще може да се ползва. В началото на март изчезват перфораторите в наземния транспорт”.

Това заяви Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ: Хартиеният билет остава в миналото

„Новите превозни документи са готови от септември. По план бе запланувано да отпадне продажбата на карти за една линия и други дребни промени от началото на тази година. Всеки, който си е закупил такъв документ, ще бъде валиден до изтичане на неговия срок”.

Така Дилчев отговори на въпроса: „Защо премахнахте месечната карта за 1 месец в София”.

„Най-голям брой пътувания в столичния градски транспорт е с годишна карта. Това е най-удобният вариант”, смята Дилчев. Той каза, че тя може да се заплати и разсрочено на три вноски от по 150 -120 и 100 лв. Картата може да се зарежда и онлайн.

„Билет 30 (минути) плюс – с прекачване може да ползвате. Това е вариант за хората да сменят повече превозни средства с едно пътуване от 1,60 лв.

„Възможността за пътуване с безконтактни карти - само се качвате, валидирате (през телефона, часовник безконтактна банкова карта) от 1 януари тази валидация ви дава възможност в края на деня да бъдете таксувани само 4 лева, независимо колко сте пътували. Този начин придоби голяма популярност и вече имаме над 700 000 пътувания. Единични са проблемите – има случаи малко да се забави тегленето на парите”, каза Дилчев.

По думите му 24-часовата карта може да важи от определен час. Системата работи, безконтактната карта работи, а конфликти, спорове винаги може да възникнат, допълни Дилчев.

Седмичната карта има бонус две пътувания, вече има и родителска карта, разясни той.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.