Ще има много тежък дебат днес в Народното събрание, каза депутатът от ДБ

„Не сме изгубили надежда, че вторият мандат може да бъде реализиран. Нека да видим в зала, много трудно е да не бъде подкрепена декларацията”. Това заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев в предаването „Здравей, България”.

„Всяка политическа сила може да си измисли всякакви извинения, за да не я подкрепи. А всъщност се търси извинение да не бъде подкрепена. Ще има много тежък дебат днес в Народното събрание. Има шанс декларацията да бъде подкрепена”, каза Мирчев.

Според него в декларацията на ПП нито има неща, които са срещу схващанията на БСП, нито ГЕРБ имат сериозни аргументи да не я подкрепят.

„ГЕРБ нямат нито един аргумент да не подкрепят тази декларация. Отговорността за втория мандат е на всички партии, но най-вече на ПП и на ГЕРБ като първа по големина политическа сила. ГЕРБ трябва да имат много ясни и силни аргументи, защо не могат да подкрепят тази декларация и такова управление. Усещането ми е, че такива аргументи по същество няма”, каза Мирчев.

Според него ГЕРБ в монета говорят за това как биха подкрепили третия мандат, ако е на ДБ, е защото искат да се измъкнат от отговорността за втория. „Всички в играта с втория мандат трябва да си поемат отговорността. Президентът решава за третия мандат. Няма индикация в момента третият мандат да бъде даден на нас”, каза Мирчев.

„Ние сме готови с план за третия мандат, но не искаме да се стига дотам. Ако ДБ бъде избрана от президента, ние ще представим всичко. Готови сме да поемем отговорност”, допълни депутатът от ДБ.

По отношение на въглищните централи и идеята да се предоговаря Плана за възстановяване с Европа, Мирчев каза, че за ДБ приоритет номер 1 е енергийната независимост на страната. Той обясни още, че докато трае войната, докато не се стабилизира енергийната система на страната, от ДБ смятат, че не трябва да се затварят централи.

Налага се да бъдат взети допълнителни мерки по казуса с Христо Грозев, смята още Мирчев. „По-интересното е това, което той каза за бездействието на част от институциите по ключови казуси, касаещи националната сигурност на България. Има извършени следствени действия на взривовете на военни складове, но те не са дадени на партньорите ни в други страни, които има сходни взривове. Най-вероятно ще искаме изслушване на главния прокурор”, каза Мирчев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.