Съдът остави за постоянно в ареста заподозрения

Мотивите за убийство на 82-годишната жена от русенското село Щръклево са сексуалните намерения на 18-годишният заподозрян за престъплението. Това съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура в Русе. 

Окръжният прокурор Георги Георгиев поясни, че къщата на семейството на младия мъж и тази на жертвата са в непосредствена близост. “От прозореца на стаята, в която живее ззадържаният, се вижда директно нейната стая. Той е избрал момент, в който тя е сама вкъщи и неговите родители не са у дома. Тя го е пуснала доброволно вътре. Той е извършил блудствени действия с нея, след което я е умъртвил, като е притискал устата й с ръка”, обясни Георгиев.  

Задържаният за убийството в Русенско бил близък с жертвата, помагал ѝ в ежедневието

По време на разпитите 18-годишният мъж се признал за виновен и сам заявил, че основният му мотив били сексуалните му намерения към възрастната жена. 

“Вчера, за да проверим достоверността на обясненията му, извършихме следствен експеримент на мястото, където е умъртвена жената. Той показа начина на извършване на престъплението и установихме съвпадение между всичко, което той казва и което беше намерено на местопроизшествието”, каза още окръжният прокурор. 

По думите на наблюдаващия прокурор - Диана Неева, 18-годишният разбира смисъла и значението на своите действия и изразява съжаление за стореното. Ще му бъде назначена психологична експертиза. Тя посочи още, че той е с образование до 9-и клас. 

Заместник-директорът на МВР-Русе комисар Явор Димитров обяви, че полицейското присъствие в малките населени места в региона ще бъде увеличение.

"Искам да уверя всички жители на малки населени места в областта, че полицията прави всичко възможно", каза Димитров. 

Той припомни, че от няколко години има мобилни полицейски екипи, които обикалят ежеседмично селата, като разговарят с жителите и кметовете по темите за престъпността. 

Прокурор Георгиев обясни, че по указание на главния прокурор Областната дирекция на МВР ще насочи усилията си в работата по разкриване и предотвратяване на престъпления, насочени към самотно живеещи хора в малките населени места. 

По-късно през деня стана ясно, че съдът е оставил за постоянно в ареста задържания за убийството. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.