Въпреки това и в момента санкцията предизвиква широко недоволство

Глобата от 3 лева за невалидирани документи в градския транспорт в София ще се налага най-рано след месец. Въпреки това и в момента те предизвикват широко недоволство. Другата ябълка на раздора са спрените месечни карти за метро или една линия от наземния градски транспорт.

Домът, офисът и училището на двете деца на Христина Цветкова са в близост до станции на столичното метро. Но от 1 януари картата за пътуване само с един вид транспорт или по една линия остана в историята. Поради това досегашният й разход скача почти двойно.

„Бих предпочела да ползвам колата, вместо да дам 40 лв. за двете деца за градски транспорт, тъй като разстоянието от мен до училище е кратко”, каза жената.

Има и друг вариант. „Алтернативата на картата за една линия е ако си купите годишна за 365 лв. Излиза по-евтино”, обясни Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

„Предпочитам да имам месечен разход, а не да вкарвам пари за 3-4 месеца напред или за година”, споделя Христина.

В подобна ситуация от 1 януари изпаднаха над 30 хиляди души.

„Целта ни беше най-масовите превозни документи да запазят цените си. При тези инфлационни процеси, при ръста на цените на горивата всички превозни документи трябваше да се увеличат с между 60 и 80%”, каза Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към СОС.

Сред аргументите да се въведе задължителна валидация за всички карти и билети е, че това ще е вид застраховка, а и ще подобри маршрутите на градския транспорт.

„Контрольорите ще подканят гражданите да валидират дългосрочните си превозни документи в рамките на следващите месец-два и съм убеден, че е въпрос на време столичани да свикнат с това”, заяви Дилчев.

Потърсихме мнението и на юрист – законни ли са подобни глоби и могат ли да бъдат оспорвани пред съда.

„За 3 лв. едва ли някой ще тръгне да води дело. Санкциите подлежат на оспорване по съдебен ред”, обясни адковатът Веска Волева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.