Понякога тя предизвиква големи поражения и крие рискове

Хеликобактер пилори - малката бактерия, която предизвиква големи поражения върху организма. Тя често се среща в стомаха. По-голямата част от хората, заразени с бактерията, нямат симптоми и никога няма да развият проблеми, свързани с нея. Въпреки това, бактерията е способна да причини редица храносмилателни проблеми, включително язви и в някои случаи рак на стомаха.

Гастроентерологът д-р Радослава Црънчева от "Александровска" посочи, че в стомаха бактериите рядко съществуват дълго, защото е висока киселинността. "Въпреки това има една бактерия, която успява да оцелява при висока киселинност и да си създаде постоянна среда и да започне хронично възпаление. Хеликобактерът може да предизвика оплаквания при определени условия.Тя може да се предаде посредством мръсните ръце и слюнката. Всеки втори от нас е позитивен за тази бактерия, 50% от населението я има", заяви тя. 

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Майка се нуждае от средства за лечение

По думите ѝ при чувство на ранно засищане, усещане на стомаха, тежест, болка, гадене и повръщане, пациент може да има хеликобактер. И допълни, че до 50-годишна възраст не е необходима ендоскопия, а наличие на бактерия се установява и чрез други изследвания.

Според микробиологът д-р Александър Колевски от "Александровска" всички членове на домакинство трябва да си направят изследване за хеликобактер, ако един вече е установен с такава. "PCR генетична диагностика плюс резистентност на един от основните антибиотици. За около час знаем дали пациентът има тази бактерия", обясни той. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.