От гледна точка на получателя на третия мандат, това е неблагодарна работа, каза депутатът

Резултатът от втория мандат до голяма степен е бил предрешен. Това смята Владислав Панев от ДБ.

„На преговорите идваха 4 парламентарни партии, които нямат 120 депутата. Без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” очевидно математиката не излиза. Ясно, че много трудно можеше да се състави правителство с втория мандат”, каза Панев в предаването „Офанзива”.

„ДБ иска редовен кабинет, затова се отнасяме отговорно към ситуацията. Ходихме на разговори и с ГЕРБ, и с ПП, чиято декларация подкрепихме. Решение на президента е на кого ще даде третия мандат. От гледна точка на получателя на този мандат, това е неблагодарна работа, тъй като очевидно е много трудно да се състави правителство и то такова, което да извърши нужните реформи в България”, каза още Панев.

„Просто да има кабинет, за да съществува този парламент, който върши основно глупости – това не ми се вижда много рационално”, продължи депутатът. „КПД на този парламент е негативно”, смята още той.

Панев отново подчерта, че работа на президента е да избере кой ще получи третия мандат. Ако го даде на ДБ, Панев каза, че е най-важно да се предложи правителство, което има шанс да мине и има шанс да извърши конкретни реформи.

 „Третият мандат е обща работа. Ние ще сме склонни да предложим премиер, който да е в състояние да събере нужната подкрепа за реформаторски кабинет. Склонни сме да предложим на експертна фигура”, каза Панев. Според него фигурата на Николай Денков е по-близка до тях, отколкото на Николай Габровски.

Ако мандатът отиде при БСП, за ДБ ще бъде много трудно за разговори. „Първо заради Украйна, второ заради сериозния популизъм, който идва от тях”, каза Панев.

„Според мен има шанс за третия мандат, колкото и малък да е той”, смята депутатът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.