Причината - пандемията и последвалата икономическа криза

Пандемията и последвалата икономическа криза убиват търговските улици. Само във Великобритания през изминалата година са били затворени над 17 хиляди магазина.

Данните за търговията на дребно във Великобритания наистина шокираха обществото и извадиха наяве реалния размер на икономическата криза на Острова. От тях става ясно, че всеки ден през 2022 г. са затваряни средно по  47 магазина, което е с 50% повече спрямо предходната 2021 г. И това не са само дребни търговци, които трудно издържат на конкуренцията заради рекордната за последните 40 г. инфлация, а и големи вериги и марки с десетилетие присъствие на британския пазар. Оказва се, че на тях също им излиза скъпо да поддържат търговски площи, дори само за престиж. Така търговията се пренася от улицата - онлайн.

Липсата на сняг затвори световноизвестни планински курорти

Затварянето на магазини води след себе си и растеж на безработицата. 150 000 души са загубили работата си, но това не е единственият проблем. Пустеещите търговски площи, които никой не наема, също са голямо предизвикателство. Те не само създават чувство за разруха, но и се превръщат в непосилно финансово бреме за собствениците си, които продължават да плащат високи данъци върху тях, без да имат приходи. Затова се обсъждат различни идеи в какво могат да бъдат превърнати - като например жилища, както вече се случва с Лондон, или места за обществени нужди.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.