"Имаме и много болни служители", каза шефът на здравното заведение д-р Темнилов

Болницата в Пазарджик спира да приема деца. Леглата там са заети на 100%. При капацитет от 22 легла, в отделенията са настанени 32 деца. Сред тях има такива с дихателна недостатъчност. Едно дете е с COVID-19, а останалите със симптоми на грип. Лекарите са изключително натоварени и се налага да връщат пациенти. Има и заболял  медицински персонал.

6-месечният Йоан е един от пациентите на детското отделение. Заболяването на детето е започнало с лека кашлица. 7 дни по-късно е получило задух и е прието в болница.

„Преди 12 дни лежахме в интензивното и пак се разболя понеже имам две по-големи деца и ходят на училище. Вирусите се разнасят и не можем да ги спрем по никакъв начин“, каза Борислава Минчева.

„Децата, които са в по-леко състояние, ги насочваме към другите здравни заведения, защото няма къде да ги настаняваме. Обикновено изписваме 5, а приемаме 7-8 деца“, коментира д-р Елена Василева, началник на Първо детско отделение.

Ръководството на болницата е поискало от Здравната каса и здравната инспекция да бъде обявена грипна епидемия за региона, за да има възможност да увеличат броя на леглата за деца. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.